Janine Vosgezang, Apothekersassistente, Service Apotheek Mijnhardt

Geachte Minister,

Ik zou graag een aantal situaties willen beschrijven waar wij dagelijks mee te maken krijgen.
Situaties die leiden tot vervelende discussies aan de balie en daarbuiten, bijvoorbeeld aan de telefoon.

Labelwisseling / Merkwisseling van geneesmiddelen. Nazendingen/Nalevering, medicatie die niet leverbaar is
Iedere dag weer krijgen we te maken met geneesmiddelen die niet leverbaar zijn. Variabel van een simpel bloeddrukverlagend medicijn, tot erg belangrijke geneesmiddelen voor bijvoorbeeld Parkinson.
Voor de patiënt/cliënt levert dit veel vragen, frustraties en zorgen op. Vooral voor de oudere patiënt levert het naast alles ook verwarring op. Dit is misschien nog wel het ergste. Hun vertrouwde doosje veranderd van kleur, vorm en grootte. Maar de tabletten kunnen ook veranderen van totale vorm en uiterlijk. Voor ons is het dagelijkse koek, maar voor de patiënten kan het een hele puzzel zijn als ze meer dan 5 geneesmiddelen gebruiken. Zij herkennen hun medicijn aan kleur en vorm. Zo pakken we dat laatste beetje zelfstandigheid van ze af. Mensen raken in de war en worden al gauw overgeschoven op een Baxter systeem. Want de patiënt komt er immers niet meer uit. We moeten de patiënt verzekeren dat het niet uitmaakt welk merk je slikt, zolang de werkzame stof maar hetzelfde is.
In de praktijk blijkt dit toch anders te werken. Dit alles heeft als gevolg dat veel mensen onnodig naar de huisarts moeten, om te zeuren over Medische Noodzaken/Verklaringen, om zo hun vertrouwde merk te kunnen behouden. Of als het niet leverbaar is, te mogen overstappen op een ander medicijn.
Waardoor er weer meer controles nodig zijn, meer afspraken, en uiteindelijk alles meer geld kost.
Met een beetje geluk komt de patiënt terug voor een vervolguitgifte van zijn/haar nieuwe medicijn, en is het vervolgens niet meer leverbaar, geen enkel merk. Waardoor de patiënt wéér genoodzaakt is om over te stappen. Of wij moeten stad en land afbellen om nog ergens wat vandaan te sprokkelen.
Soms zijn geneesmiddelen weken tot maanden niet verkrijgbaar. Dit levert veel problemen op.
Tot voor kort was een belangrijke oogdruppel niet leverbaar, een oogdruppel die bij elke staaroperatie wordt gebruikt. Door een slechte samenwerking met het ZGT ziekenhuis, waren wij genoodzaakt de patiënt terug te sturen naar Almelo/Hengelo om daar de oogdruppels op te halen, zolang de voorraad daar strekte. Wij zijn er hele dagen druk mee, maar uiteindelijk is het de patiënt die de dupe wordt van alles. Wat moeten we nog doen als alles niet leverbaar is, en de alternatieven ook niet meer?
En hoe moeten we ons blijven verdedigen tegenover de patiënt die door de jaren heen steeds minder vertrouwen in ons krijgt? Een patiënt die medicatie steeds eerder gaat bestellen, want stel je voor dat het weer niet leverbaar is, ik wil niet zonder komen te zitten, heel begrijpelijk.

Om dit alles te regelen, zou bijna iemand full time in dienst kunnen zijn. We hebben hier dagelijks zo verschrikkelijk veel werk mee. Wanneer komt iets binnen? Hoe lang heeft de patiënt nog thuis? Waar kunnen we nog net 10 of 20 tabletten vandaan toveren? Welk alternatief mogen we leveren i.o.m. apotheker/arts? ‘Het is niet meer leuk’, is een allang gepasseerd station.

Nieuwsberichten, Kassa e.d.
In het nieuws zijn we de laatste maanden trending. De pil die niet leverbaar was, de ‘ Sartanen’ die vervuild blijken te zijn. Vorig jaar de Thyrax waar een groot tekort aan was, en zo nog vele voorbeelden meer. Roodgloeiende telefoons en boze mensen aan de balie als gevolg. En wij moeten als assistentes alles maar incasseren, en de patiënt gerust stellen. Mensen bellen vaak met hun zorgverzekering, maar die sturen de patiënt vaak van het kastje naar de muur, omdat ze vaak niet op de hoogte zijn van hun eigen regels en beleid. En de wurgcontracten die ze apotheken opleggen.

Het hele ‘ Valsartan’ verhaal heeft onze gezondheidszorg miljoenen gekost. Mensen komen het geneesmiddel ophalen voor 90 dagen. Mensen brengen het n.a.v. een persbericht of na een recall van de apotheek terug, geneesmiddel wordt vernietigd. Mensen nemen een ander merk mee voor 90 dagen, blijkt even later ook vervuild. Mensen brengen dit ook terug, wordt ook vernietigd. Men gaat over op een alternatief, start hier eerst 4-6 weken mee. Moet vervolgens de bloeddruk op laten meten bij de huisarts. Haalt een vervolguitgifte op, geneesmiddel bevalt toch niet. Mensen leveren geneesmiddel wat niet bevalt weer in, wordt ook vernietigd. Vervolgens weer op spreekuur bij de arts, wat moet het dan worden? Weer een nieuw medicijn uitproberen. Een vicieuze cirkel zonder eind, wat onnodig veel geld kost. Wie is de dupe? De patiënt

Papierwerk —> Machtigingen, MFB’s (Medisch Farmaceutische Beslisregels), Verzekeringen
Voordat je tegenwoordig een simpel recept af kan handelen, ben je vaak meerdere stappen verder. Je moet checken of het geneesmiddel überhaupt leverbaar is, zo nee —> alternatief regelen. Je voert je standaard controles uit voor dosering, indicatie etc. 9van de 10x moet je een zogeheten MFB controle uitvoeren, bij NSAID’s, EU bloedverdunners, anti depressiva, inhalators, nierfunctiecontrole etc. Gaat het om incontinentiemateriaal of diabetesmateriaal, of kathetermateriaal, dan moet je eerst uitzoeken hoe de patiënt verzekerd is, anders moet die het elders ophalen of het zelf betalen. Krijgt de patiënt de drinkvoeding wel of niet vergoed? Regel een B3 code. Krijgt de patiënt het verbandmateriaal wel of niet vergoed? Regel een B4 code. Krijgt de patiënt de benzo’s wel of niet vergoed? Regel een B2 code. Als de patiënt het niet via ons vergoed krijgt, via welke weg dan wel? Ook dit levert veel problemen op, vooral bij onze oudere mensen. De mensen die door het ouder worden op allerlei fronten problemen krijgen. De patiënt die graag bij zijn of haar vertrouwde apotheek alles wil ophalen, maar dit door de zorgverzekering niet kan. De patiënt die blindelings vertrouwd dat hij/zij verzekerd kan blijven bij dezelfde zorgverzekeraar, want er zal wel niets veranderen. En het is tegenwoordig allemaal zo ingewikkeld met de computer. Vervolgens krijgt deze patiënt te horen dat we geen incontinentiemateriaal mogen afleveren omdat dit via een andere apotheek moet. En anders moeten ze het zelf betalen. Ga het maar is uitleggen aan iemand van 85 jaar, die er alleen voor staat.
Vervolgens kiest zo’n iemand er dan ook nog is voor om het zelf te betalen, want wat moet je anders? Het zelf regelen lukt ook allemaal niet meer, want; ze maken het zo ingewikkeld.

De kern waar het om gaat, wat centraal zou moeten staan: de patiënt! Wat op dit moment centraal staat is: geld, geld, geld. Dit alles zorgt ervoor dat het werk wat ik ben ga doen om mensen te helpen, minder leuk ben gaan vinden. En persoonlijk zit ik aan mijn tax qua regels en gezeur aan de balie.
Het is genoeg! We moeten met elkaar weer opzoek naar de kern, en dat is de patiënt.
Die staat op nummer 1.

Vriendelijke groet,

Janine Vosgezang, Apothekersassistente Service Apotheek Mijnhardt

Deze petitie is getekend door:

Confidental Infomation