Wilma van Velzen, Apothekersassistent, apotheek Oosterheem, Zoetermeer

Geachte Minister,

Graag uw aandacht voor een casus van alledag:
Een zaak die zorgen baart betreft bloedverdunnende medicatie: Acenocoumerol op voorschrift en toedienschema van de trombosedienst. Niet lang geleden bleek door melding van de trombosedienst dat wisselingen tussen labels verschillen kunnen veroorzaken in de INR van de patiënten. Het preferentiebeleid of LPG betekend dat de mensen ingesteld worden op het voorkeursmerk van de zorgverzekeraar. Op dit moment is dus een bepaald voorkeursmerk van de Acenocoumerol niet leverbaar, dus …. omzetten naar een wel te leveren merk. Medicijn(merk)wissel dat doen we regelmatig . Bij deze dus ook. Dit keer dus door tekorten. Als wij dit niet doormelden aan de trombosedienst kan de patiënt dus goed ontregeld worden. Met alle drukte en toch geagiteerde patiënten aan de balie denk je hier niet altijd over na. Hoe vaak gaat dit fout? Als assistent nog iets extra’s om bij stil te staan, terwijl je al aan talloze andere dingen moet denken.
Dan daarnaast de andere patiënt die er over geagiteerd is dat wij als apotheek niet voldoende voorraad van dit zelfde geneesmiddel kunnen leveren. “Dit kan toch niet, er moet toch grotere voorraad van in de apotheek zijn, ik kan toch niet zonder, ik ga klagen bij de trombosedienst …..”

Wij als assistenten moeten dit allemaal maar weer recht breien met de patiënt, en de boosheid over ons heen laten komen. Want goede patiëntenzorg staat voorop. Vandaag een halve dag gewerkt , minimaal 5 klagende patiënten gehad. Hadden ze gelijk? Deels wel! Hadden wij het anders kunnen aanpakken/afhandelen? Een enkele keer wel, heel vaak ook niet. Staan we met onze rug tegen een muur? Ja, op zeker! Willen we het anders? Op zeker!

Dit zijn twee casussen, maar zo zijn er legio. Waar het belang van zorgverzekeraars om een paar luttele centen draait en de gezondheid van de patiënt op het spel wordt gezet.

Ik hoop dat u er wat aan kunt doen.

Wilma van Velzen, Apothekersassistent, apotheek Oosterheem, Zoetermeer

Deze petitie is getekend door:

Confidental Infomation